Hej kochani! Dzisiaj przygotowałyśmy dla was prostą, ale z pewnością oryginalną przekąskę, która idealnie wpasowuje się w klimat świąt wielkanocnych. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to też genialnie smakuje! A przepis na jej wykonanie jest banalnie prosty.. Zresztą zobaczcie sami!
Będziemy potrzebowali:
- 3 jajka
- marchewka
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- ziarenka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jakim powinniśmy wykonać, jest ugotowanie naszych jajek na twardo, a następnie staranne ich obranie. Ważne jest, aby nie uszkodzić jajek podczas obłupywania, ponieważ będę one wtedy wyglądać nieestetycznie, a tego przecież nie chcemy! Najlepszym sposobem na dokładne obranie jajek jest zanurzenie ich w zimnej wodzie z kostkami lodu. Jeżeli nasze jajka są już ugotowane i obrane ze skorupki, możemy je wówczas pokroić na trzy istotne części. Pierwszy ruch nożem powinniśmy wykonać na wysokości 1/4 jajka, tak, żeby powstała nam niewielka część, przeznaczona na "kapelusz" naszego kurczaczka. Aby nasz zwierzak był stabilny i nigdzie nam nie uciekł, musimy go zabezpieczyć. Najlepiej odcinając od spodu minimalny kawałek jajka.
Kolejnym krokiem, jaki powinniśmy zrobić, to opróżnienie zawartości naszych jajek, czyli krótko mówiąc usunięcie żółtek z ich wnętrza. Najlepiej zrobić to małą łyżeczką, bądź jakimś patyczkiem. Wydłubane żółtko umieszczamy w niewielkiej miseczce, wraz z majonezem i musztardą, a następnie dokładnie mieszamy. Przygotowaną pastę możemy również doprawić solą i pieprzem- według własnego uznania. Kiedy będziemy uważać, że nasza mieszanka jest już gotowa, wypełniamy nią nasze jajka.
Nasza potrawa zdecydowanie nabiera smaku! Teraz chwytamy za nóż i obieramy marchewkę...
...wycinając z niej łapki oraz dzióbek naszego kurczaczka.
Z pieprzu ziarnistego tworzymy oczy. Delikatnie łapiemy go pęsetą i umieszczamy na przygotowanej paście jajecznej.
Voilà i danie gotowe! Wygląda naprawdę efektownie. A smakuje jeszcze lepiej! Wypróbujcie sami we własnej kuchni! Taka potrawa z pewnością świetnie będzie prezentowała się na wielkanocnym stole. A skoro jesteśmy już przy tym stole.. Życzymy wam, aby w tegoroczne święta nie brakło przy nim radości, miłości, wiary, pokoju oraz oczywiście gości! Spędźcie je w miłej, radosnej atmosferze. Pamiętajcie o tradycyjnym stukaniu się jajkami podczas niedzielnego śniadania, wspólnie poszukajcie wielkanocnego zająca oraz nie zapominajcie o wzajemnym polewaniem się wiadrem wody podczas lanego poniedziałku!
Napisały: Nicola i Patrycja