niedziela, 21 czerwca 2015

Przepis na domowe lody truskawkowe


Zbliżają się wakacje, a wraz z nimi wzrost temperatury. Zmiana warunków pogodowych powoduje nieustanne pragnienie orzeźwienia. Jednak nic tak dobrze nie smakuje w upalne dni, jak lody domowej roboty. Kiedy dostępne są truskawki, warto przygotować lody truskawkowe. Najlepiej podać je w prostej formie, bez dużej ilości zbędnych dodatków. Same truskawki posiadają świeży, soczysty smak, który nie wymaga dodatkowego towarzystwa. Do ich wykonania nie potrzeba żadnych specjalistycznych sprzętów, wystarczy jedynie zwykły blender (można go jednak zatąpić patelnią, podsmażając truskawki na maśle) oraz odrobina miejsca w zamrażalniku.


Składniki:

-3 jajka
-szczypta soli
-300ml śmietany kremówki.
 -120g cukru 
-truskawki (ich ilość uzależniona jest od  intensywności 
smaku w przygotowanym deserze- proponujemy 150g)



Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie zmiksować blenderem bądź podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 60g cukru  i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z pozostałym cukrem  (60g) na białą masę. W trzecim naczyniu na sztywno ubić śmietanę. Połączyć razem wszystkie masy (łącznie z truskawkami), delikatnie wymieszać i przełożyć do pojemnika. Na końcu wstarczy wstawić do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Przygotowane lody wyjąć 10 minut przed podaniem, aby lekko zmiękły i dało się je wyjąć łyżką do lodów. Lody można udekorować listkiem mięty, gorzką czekoladą lub pokrojonymi truskawkami.



W komentarzach dajcie znać, czy chcecie zobaczyć u nas więcej takich wpisów (z przepisami). Chętnie przeczytamy wasze opninie na ten temat. Jeżeli jednak już ktoś się zdecydował na przygotowanie wspomnianego deseru- życzymy smacznego! 

Napisała: Nicola